Biroul de Proprietate Intelectuala > Evenimente - Noutati

    EVENIMENTE:

 E1. 26 Aprilie: ZIUA MONDIALA  A PROPRIETATII INTELECTUALE

   

 
2014

 2015
   

 

26 aprilie 2014 - Ziua Mondiala a Proprietatii Intelectuale - SRA3_final.pdf
 
Ziua Mondială a Proprietăţii Intelectuale 26.04.2015 – "Cu toţii, pentru muzică!"
   

In 26 Aprilie 2014, cu  ocazia "Zilei mondiale a Proprietăţii Intelectuale", s-a celebrat un secol de film modern sub sloganul "Filmele - o pasiune globala".

Filmul este un produs de proprietate intelectuală (PI).

Muzica face parte din extraordinara revoluţie care se petrece în jurul nostru, o revoluţie care va schimba fundamental modul în care se produc, se distribuie şi se consumă operele creatorilor. Mesajul Directorului general al OMPI, Francis Gurry. 

"Astăzi este ziua în care trebuie să ne mobilizăm "cu toţii, pentru muzică" în ideea de a le asigura muzicienilor noştri un tratament corect, în ideea de a aprecia la justa valoare
creativitatea lor şi rolul unic pe care îl au în viaţa noastră."

 

 

 

 

 

 

 E2. Salonul Internaţional al Invenţiilor, Cercetării, Inovării şi Transferului Tehnologic, INVENTICA - IASI
 2 - 4 Iulie 2014: Salonul Internaţional al Invenţiilor, Cercetării, Inovării şi Transferului Tehnologic, INVENTICA 2014,
 pe Sala Paşilor  Pierduţi și in  Aula Universităţii Tehnice “Gheorghe Asachi”          anunt 2 INVENTICA Iasi 02 04 Iulie 2014.pdf

Institutul Naţional de Inventică Iaşi (INI) în colaborare cu Universitatea Tehnică «Gheorghe Asachi», Universitatea “Alexandru Ioan Cuza”, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicina Veterinară "Ion Ionescu de la Brad" și Academia de Arte ”George Enescu”din Iași  sub egida Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Stiinţifică îşi înscrie această acțiune tradițională de primă mărime.

Al XVIII-lea Salon Internaţional al Invențiilor, Cercetării, Inovării şi Transferului Tehnologic; A XVIII-a Conferinţă Internaţională “INVENTICA-2014”; Workshop-ul – INVENTICA 2014, ca reuniuni dedicate promovării cercetării ştiinţifice în inventică, a produselor inovative-inventive, cu strângerea legăturilor lucrative in domeniul cercetării şi inovării, a lansării de parteneriate pe baza competenţelor şi ofertelor reciproce de servicii.

 

E3. Alba Iulia, ALEA: Targ de echipamente si solutii complete. Salonul "ECOINVENTICA"

18 - 19 Sept. 2014, Alba Iulia

 19 - 20 Sept. 2015, Alba Iulia  17 - 18 Sept. 2016, Alba Iulia

Targ de echipamente si solutii complete. Salonul "ECOINVENTICA"

„Surse regenerabile de energie ALEA 2015 – Târg de echipamente și soluții complete”. Salonul "Eco Inventica
Surse regenerabile de energie ALEA 2016 – Târg de echipamente și soluții complete”. Salonul Eco Inventica" 

 
În perioada 18-19 Septembrie 2014, Alba Mall a găzduit cea de-a șaptea ediție a evenimentului “Energie din surse regenerabile - ALEA 2014. Târg de echipamente și soluții complete”, organizat de către Agenția Locală a Energiei Alba și Consiliul Județean Alba în cadrul ”Săptămânii energiei durabile în județul Alba”. Au fost expuse mașini și  biciclete electrice, instalații eoliene, panouri solare, pompe de căldură, turbine pentru microhidrocentrale, centrale termice pentru biomasă și multe alte aplicații legate de energia obținută din surse regenerabile, echipamente de utilizare eficientă a energiei. 

Un element de atracție a fost salonul dedicat inventatorilor, coordonat de maestrul Iustin Capră, unul dintre foștii colaboratori ai lui Henri Coandă. Din anul 2012 salonul poartă numele de ”Eco Inventica” a reunit inventatori români care au avut avea ocazia să își prezinte creațiile axate pe eficiența energetică, surse noi de energie sau protecția mediului. 

 

 

În perioada 19-20 Septembrie 2015, Casa de Cultură a Sindicatelor Alba Iulia, va gazdui cea de a opta editie a Târgului „Surse regenerabile de energie ALEA 2015 – Târg de echipamente și soluții complete”.

În acest an vor fi expuse biciclete si autoturisme electrice, instalații eoliene, panouri solare termice, panouri fotovoltaice, pompe de căldură, turbine pentru microhidrocentrale, centrale termice pentru biomasă, multe alte aplicații legate de energia obținută din surse regenerabile precum și sisteme de înaltă eficiență în producerea și consumul energiei. 

La „Salonul Eco Inventica” vor participa inventatori români foarte apreciați pentru invențiile lor în domeniul energiei; va fi prezent și inventatorul Corneliu Birtok Băneasa, premiat la Geneva cu medalia de aur pentru invenția sa, un dispozitiv de transfer al aerului prin care se reduce consumul de carburant al autovehiculelor cu cel puțin 5%.
În acest an salonul va fi dedicat celebrului inventator Iustin Capră, autorul a peste 100 de invenții, care s-a stins din viață anul acesta și care, până anul trecut, a fost o prezență permanentă și un mare promotor al salonului “Eco Inventica”.

 In perioada 17-18 Septembrie 2016, v-a avea loc a noua ediție a Târgului „Surse regenerabile de energie ALEA 2016 – Târg de echipamente și soluții complete” care se va desfasura la centrul comercial Alba Mall din Alba Iulia, in organizarea Agentiei Locala a Energiei Alba si a Consiliului Judetean Alba, cu sprijinul Primariei Municipiului Alba Iulia si al Universitatii ”1 Decembrie 1918”.

La eveniment vor fi expuse panouri solare termice, panouri fotovoltaice, pompe de caldura, sisteme electromagnetice de incalzit, turbine pentru microhidrocentrale, centrale termice pentru biomasa, instalatii eoliene si multe alte aplicatii legate de energia obtinuta din surse regenerabile. O atentie deosebita se va acorda si transportului sustenabil, prin expunerea unor mijloace de transport electrice, de la biciclete, la autoturisme si mici microbuze urbane.

O noutate absolută va fi prezentarea Ecodomul – casa viitorului. 

 In cadrul „Salonului Eco Inventica” se va desfasura „Ora de inventică” la care va participa elevi pasionați de tehnică de la câteva licee din Alba Iulia.


E4. Seminarii organizate de OSIM Bucuresti/ OMPI. 
21 - 23 Octombrie 2015, Sibiu
26 Noiembrie 2015, Brasov - ICDT
19 Septembrie 2016, Brasov - ICDT

“Evaluarea proprietăţii intelectuale”

Protecția  proprietății industriale  la  nivel comunitar

  Marci, Design si Modele

Protecţia prin brevet de invenţie a programului pentru calculator

Brasov, 26.11.15. "SISTEMUL COMUNITAR. Protectia marcii comunitare"_Expert Raluca VOICU, OSIM Bucuresti

Brasov, 26.11.15. "Protectia Desenelor si Modelelor la nivel national si comunitar" _Cons.jur. Mirela DINU, OSIM Bucuresti

Program Seminar OSIM_Brasov_ICDT 19.09.16

 

În perioada 21-23 octombrie 2015, B.P.I. a participat, la Sibiu, la seminarul Evaluarea proprietăţii intelectuale organizat de Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci, împreună cu Organizaţia Mondială a Proprietăţii Intelectuale (OMPI), cu Universitatea Lucian Blaga din Sibiu şi cu Agenţia de Proprietate Intelectuală Dennemeyer din Braşov.
Seminarul internaţional a câştigat atât lectori valoroşi din Israel şi Belgia, cât şi un număr important de participanţi (reprezentanţii OMPI, reprezentanţii Bulgariei, Croaţiei, Muntenegru şi Serbiei, invitaţi speciali din Republica Moldova şi Macedonia, B.P.I., reprezentanţi ai Centrelor Regionale de Promovare a Proprietăţii Industriale).

In data de 26.11.2015, la initiativa Biroului de Proprietate Intelectuala, cu disponibilitatea expertilor OSIM Bucuresti si acordul conducerii ICDT, s-a organizat un seminar, in ICDT - Laboratorul L2 (Sala de conferinte - Parter), pe teme de actualitate deosebita pentru valorificarea rezultatelor cercetarii, importanţa protecției marcilor, desenelor si modelelor la nivel comunitar.

La seminar au participat cadre didactice din departamentele de cercetare stiintifica ale Universitatii "Transilvania"/ ICDT, cercetatori si studenti de la facultatile cu profil tehnic, precum si Centrul Regional PI Brasov.

La iniţiativa Biroului de Proprietate Intelectuala, cu disponibilitatea experţilor OSIM Bucureşti şi cu acordul conducerii Universităţii, s-a organizat un seminar, în data de 19 Septembrie 2016  în ICDT - Laboratorul L2 (Sala de conferinţe -Parter), pe tema Protecţia prin brevet de invenţie a programului pentru calculator”. La seminar au participat cadre didactice din departamentele de cercetare ştiinţifică ale Universităţii "Transilvania" şi cercetători
ştiinţifici de la diverse facultăţi din cadrul universităţii (D.P.M, IESC, IL, SIM, FESM), precum si Centrul Regional PI Brasov.

       

 E5. Schimb de experienta intre Universitatea TRANSILVANIA din Brasov - Universitatea din Pitesti 

 
 08.01.2016, Brasov - ICDT/BPI:
   

 În data de 08.01.2016, la sediul BPI din ICDT  a avut loc vizita Universitatii din Pitesti ca schimb de experienta pentru infiintarea unui Birou de P.I. la Universitatea din Pitesti si a Centrului regional OSIM - OEB.

La intalnire au participat:

1.Din partea Universitatii din Pitesti:

- Rector Prof.univ.dr. Sebastian PARLAC;

- Prorector Conf.univ.dr.ch. Adriana - Gabriela PLAIASU.

2. Din partea Universitatii TRANSILVANIA din Brasov

- Prorector cu activitatea de cercetare si informatizare:

  Prof.univ.dr. Carmen BUZEA;

- Director General ICDT: Prof.univ.dr.ing. Ion VISA;

- Sef birou BPI: Cons.PI Ing. Ioan TOTU.

 
 
 
E6. Participari la Simpozioane/Conferinte      
     
11 Iunie 2016, Brasov - Universitatea Transilvania din Braşov, Aula Universitatii "Sergiu T. Chiriacescu"
 
       
In data de 11 Iunie 2016, BPI a participat la Simpozionul cu tema "Creativitatea în Ştiinţă şi Tehnologie: Inventica şi Nikola Tesla" organizat la Centrul de Conferinte Sergiu T. Chiriacescu, Sala UI7 al Aulei Universitatii Transilvania din Brasov.  Programul simpozionului, 11.06.2016  
   
NOUTĂŢI:
 
  
Din anul 2014, pe site-ul OSIM apare, de trei ori pe an, Buletinul informativ al Oficiului pentru Armonizare în cadrul Pietei Interne (OHIM) şi se adresează tuturor celor care sunt implicaţi în proprietatea intelectuală. Buletinul face o trecere în revistă a inţiativelor Retelei Europene pentru mărci, desene şi modele industriale, iniţiative materializate în proiecte la care participă şi România prin OSIM. Site-ul OSIM va găzdui fiecare aparitie a Buletinului în limba română, iar dacă cititorii doresc şi alte versiuni pot accesa adresa https://www.tmdn.org/network/.
   

Biroul de Proprietate Intelectuala, Lab. 12, Et. 1. 

Institutul de Cercetare Dezvoltare Inovare

Produse High tech pentru Dezvoltare Durabilă

Brasov, 500484, Str. Institutului, Nr. 10.

E-mail: dpi@unitbv.ro.