Biroul de Proprietate Intelectuala > Posibilitati de protectie > Marci

 

Marca este un semn susceptibil de reprezentare grafica servind la deosebirea produselor/serviciilor unei persoane fizice /juridice de cele apartinand altor persoane.

Ce marci pot fi inregistrate?

Pot să constituie mărci semne distinctive cum ar fi: cuvinte, inclusiv nume de persoane, desene, litere, cifre, elemente figurative, forme tridimensionale şi, în special, forma produsului sau ambalajului sau, combinaţii de culori, precum şi orice combinaţie a acestor semne.

De ce trebuie înregistrată o marcă?

Marca este un semn distinctiv al strategiei firmelor: ea face distinctia dintre produsele si serviciile firmei si cele ale concurentei.

Drepturile conferite de inregistrarea unei marci sunt confirmate prin certificatul de inregistrare a marcii. Inregistrarea marcii confera titularului un drept de folosire exclusiva a marcii pentru produsele si/sau serviciile pentru care s-a efectuat inregistrarea pe un termen de 10 ani de la data constituirii depozitului, precum si dreptul de a interzice tertilor folosirea marcii sau imitarea frauduloasa. La cererea titularului, inregistrarea unei marci poate fi reinoita la implinirea fiecarui termen de protectie de 10 ani.

 Mărci

 Lista produselor. Clasificarea NICE 

Calculator privind plata taxelor pentru mărci şi indicaţii geografice

Biroul de Proprietate Intelectuala, Lab. 12, Et. 1. 

Institutul de Cercetare Dezvoltare Inovare

Produse High tech pentru Dezvoltare Durabilă

Brasov, 500484, Str. Institutului, Nr. 10.

E-mail: dpi@unitbv.ro