Departamentul de Ingineria Fabricatiei

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Home Despre noi Colective Programe de studii Cercetare stiintifica Studenti Admitere Contact Pagina universitatii Pagina facultatii

 

 

 
   

TRADITIE  SI  MODERNITATE

   Departamentul Ingineria Fabricatiei a luat fiinta in anul 2012 prin fuziunea catedrelor Tehnologia Constructiilor de Masini (TCM) si Geometrie Descriptiva si Grafica Tehnica (GDGT). Ambele catedre sunt in activitate neintrerupta, sub diverse forme de organizare, de la infiintarea Institutului de Mecanica din Brasov, in anul 1949 si a Institutului Politehnic Brasov, in anul 1956.
 
    Catedra  Tehnologia Constructiilor de Masini si-a adus si aduce o contributie importanta la pregatirea unor ingineri avand  competente profesionale necesare in proiectarea, exploatarea si managementul tehnologiilor noi dar si a celor clasice. In cei peste cincizeci de ani de existenta catedra TCM a avut o dezvoltare continua, in concordanta cu  dinamica cercetarii stiintifice mondiale cat si a mediului industrial.
     De la infiintare pana in prezent catedra TCM a fost coordonata  succesiv de urmatorii profesori: prof. dr. ing. Ion Stanescu, prof. dr. ing Alexandru Vaida, prof. dr. ing. Mircea Ivan, prof. dr .ing Ion Popescu, prof. dr .ing. Nicolae Valentin Ivan si  prof. dr .ing Mircea Viorel Dragoi.
     Catedra de Geometrie Descriptiva si Grafica Tehnica a luat fiinta odata cu Institutul Forestier din Brasov, in anul 1948. De-a lungul acestei perioade catedra a functionat sub diverse denumiri, Geometrie Descriptiva si Desen Tehnic, Geometrie Descriptiva si Grafica Tehnica, de sine statatoare, sau drept colectiv al altor catedre. Dupa formarea Universitatii Transilvania, catedra a fiintat fara intrerupere, ca departament, in cadrul Facultatii de Tehnologia Constructiilor de Masini, denumita ulterior Facultatea de Inginerie Tehnologica.
     O contributie deosebita la atat in domeniul didactic cat si managerial au adus-o: conf.arhitect Florin Ionescu, sef lucrari ing. Ioan Bernat, conf. dr. Ing. Enric Silianu, prof. dr. Ing. Lucian Barsan si prof.dr. ing. Ionel Batog.
     Actualmente Departamentul Ingineria Fabricatiei cu un corp profesoral compus din 35 de cadre didactice, din care 33 sunt doctori ingineri, detine expertiza  tehnico-stiintifica  in domenii de varf ale tehnologiei cum ar fi prototiparea rapida, tehnologii inovative de fabricatie, CAD, CAM,  CAPP,  dar si in tehnologii clasice de prelucrare mecanica sau managementul calitatii.
     Departamentul dispune de o baza materiala puternica, in care s-a investit in ultimii zece ani 1.200.000 pentru modernizarea  celor 17 laboratoare destinate procesului didactic si de cercetare, plus Laboratorul Tehnologii Avansate de Fabricatie  din cadrul noului Institut CDI: Produse High Tech pentru  Dezvoltare Durabila destinat preponderent activitatilor de cercetare.
    
In plan didactic, departamentul IF asigura pregatirea studentilor pentru trei programe de studii de licenta (4 ani), invatamant la zi:  Tehnologia Constructiilor de Masini, Ingineria si Managementul Calitatii si Constructii Aerospatiale; doua programe master (2 ani): Ingineria Fabricatiei Inovative, Managementul Calitatii si doctorat in domeniul Inginerie Industriala, Inginerie si Management Industrial.

 


English

 

Web designer & web administrator
Conf. dr. ing. Camil LANCEA


 

Sunteti al Website counter-lea vizitator din 22.06.2012 

   Ultima revizuire:  04-02-2013