FORMEC ROMÂNIA 2017

În perioada 25 - 29 septembrie 2017 Facultatea de Silvicultură şi Exploatări Forestiere din Braşov are plăcerea de a găzdui Ediţia Jubiliară a Simpozionului Internaţional de Mecanizare Forestieră (FORMEC).

Mai multe detalii puteţi afla aici.


Întâlnirea de debut în cadrul proiectului FORWARDER 2020

În perioada 6-7.10.2016 a avut loc întâlnirea de debut în cadrul proiectului FORWARDER 2020, în Wolfegg, Germania. Universitatea Transilvania din Braşov (UniBV), prin intermediul Facultăţii de Silvicultură şi Exploatări Forestiere, Departamentul de Exploatări Forestiere, Amenajarea Pădurilor şi Măsurători Terestre este partener în cadrul proiectului menţionat. Principalele activităţi ce vor fi desfăşurate sub coordonarea directă a UniBV constau din testarea şi validarea în condiţii operaţionale reale a unor soluţii tehnice inovative de echipare a tractoarelor forwarder constând din componente şi/sau dispozitive dezvoltate pentru reducerea impactului asupra solurilor forestiere şi a mediului, în general, prin reducerea consumurilor de carburanţi. Întâlnirea menţionată a reprezentat un bun prilej pentru discutarea în detaliu a pachetelor de lucru şi a sarcinilor partenerilor implicaţi.

                                                                                                                                                  Prof.dr.ing. Stelian Alexandru BORZ,
                                                                                                                                                  Coordonatorul partenerului UniBV
                                                                                                                                                  în cadrul proiectului FORWARDER 2020


Promovarea gospodăririi durabile a pădurilor prin modalități inovatoare în păduri model și demonstrative

În perioada 23-28 iulie 2016, studenți ai facultății au participat la lucrări de teren în arborete din zona Neamț, în cadrul unui contract de cercetare, coordonat de prof. univ. dr. ing. Valeriu Norocel Nicolescu. Suprafețele de cercetare și demonstrative instalate au constituit materialul de studiu pentru instructajul privind aplicarea lucrărilor de îngrijire – curățiri, rărituri, elagaj artificial – în molidișuri tinere, realizat în 29 iulie 2016 și la care au participat reprezentanți ai SC Cascade Empire, Direcției Silvice Neamț din cadrul Regiei Naționale a Pădurilor-ROMSILVA, Gărzii Forestiere Suceava, companiilor private Tornator și Nord Capital etc.

   

Studenții Roxana Enache, Matei-Nicolae Ciolan, Iulia-Elena Galan (stânga), Maria-Silvia Iorga și Edina Borbely (dreapta)
în suprafețele de probă instalate în iulie și mai 2016


50 de ani de la finalizarea studiilor

În data de 11 iunie a avut loc, la sediul Facultăţii de Silvicultură şi Exploatări forestiere, întâlnirea promoţiei 1966, prilej de a schimba impresii şi amintiri despre colegi şi acei oameni speciali, care le-au îndrumat paşii în alegerea profesiei de inginer silvic.


Absolvenții revin la Alma Mater - 25 de ani de la finalizarea studiilor

Seria întâlnirilor colegiale a fost deschisă în 2016 de către promoția 1991 de ingineri silvici. La acest eveniment emoționant au participat numeroși dascăli și peste jumătate din absolvenți, unii dintre ei venind special din străinătate pentru revederea cu colegii și facultatea în care au dobândit cunoștințele necesare practicării profesiei de inginer silvic.


Studenții facultății își prezintă proiectele în fața companiilor

În data de 12 mai 2016 studenții facultății și-au prezentat proiectele de cercetare în fața companiilor, în cadrul evenimentului AFCO,  organizat de Universitatea Transilvania din Brașov. Scopul întânirii a fost dezvoltarea contactelor între studenți și reprezentanții mediului economic. 


Marele Cros al Universităţii Transilvania din Brașov

Studenţi şi profesori ai facultăţii au participat la Marele Cros al Universităţii, care a avut loc în data de 21 aprilie 2016. Dr. ing. Florin HĂLĂLIŞAN a obţinut Premiul al III-lea la secţiunea cadre didactice. 


 Premii obţinute la competiţia internaţională studenţească Forestry Versatility

Echipa facultăţii formată din Ancuţa Margalinescu, Avram Cicşa, Petre Forogău şi Iustin Giosanu, studenţi în anul IV la programul de studii Silvicultură, a obţinut două premii (premiul II pe echipe şi premiul II la individual prin Petre Forogău) la concursul internaţional studenţesc Forestry Versatility, ce a avut loc la Brno, Cehia, între 12 şi 15 aprilie 2016. 

        

 

Acţiune de plantare cu prilejul Zilei Internaţionale a Pădurilor - 21 Martie 2016

Studenţii şi profesorii facultăţii au plantat exemplare de brad oferite de Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva cu ocazia Zilei Internaţionale a Pădurilor. Data de 21 martie a fost declarată de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite ca Zi Internaţională a Pădurilor în decembrie 2012. Tema de anul acesta a fost: pădurea şi schimbările climatice.Evaluarea terenurilor din fondul forestier

În data de 25 noiembrie 2015 a avut loc la sediul Facultății de Silvicultură și Exploatări Forestiere, str. Șirul Beethoven nr.1, sala SP1, de la ora 14:00, un atelier de lucru privind evaluarea terenurilor din fondul forestier. Evenimentul a fost organizat împreună cu Facultatea de Științe Economice, Juridice și Administrative Tg. Mureș și Filiala ANEVAR Centru.


 


40 de ani de la absolvirea facultăţii

                                            În data de 9 octombrie 2015 s-au reunit la Alma Mater absolvenții Promoției 1975.                                             Evenimentul a avut loc în amfiteatrul SI2 al Facultății de Silvicultură și Exploatări Forestiere.


50 de ani de la absolvirea facultăţii

În data de 11 iulie 2015 a avut loc întâlnirea promoţiei 1965 a Facultăţii de Silvicultură şi Exploatări Forestiere.


10 ani de la absolvirea facultăţii

În data de 26 iunie 2015 a avut loc întâlnirea promoţiei 2005 a Facultăţii de Silvicultură şi Exploatări Forestiere.


35 de ani de la absolvirea facultăţii

În data de 29 mai 2015 a avut loc întâlnirea promoţiei 1980 a Facultăţii de Silvicultură şi Exploatări Forestiere.


60 de ani de la absolvirea facultăţii

 În data de 28 mai 2015 a avut loc întâlnirea promoţiei 1955 a Facultăţii de Silvicultură şi Exploatări Forestiere.


Studenții câștigători ai concursului ”Bursele Ștefan Țînț - Husqvarna 2015”

Câștigătorii ediției a VI – a a concursului "Bursele Ștefan Țînț - Husqvarna 2015" sunt:

- Locul I - Gușă Anton – anul IV, specializarea Silvicultură;

- Locul II – Capotă Marius Vlad – anul III, specializarea Cinegetică;

- Locul III – Nistor Cătălin – anul I

 

 


Studenții Facultății de Silvicultură și Exploatări Forestiere au obținut locul I la competiția internațională Forestry Versatility

Echipa formată din studenți ai Facultății de Silvicultură și Exploatări Forestiere din Brașov a obținut premiul I pe echipe la competiția internațională Forestry Versatility (ediția a 29-a) care a avut loc la Brno, Cehia, între 14 și 17 aprilie 2015. La concurs au participat 11 echipe de studenți silvicultori de la 10 universități de tradiție din Europa. Probele de concurs au fost variate și au constat din: inventariere forestieră, determinarea volumului arborilor, identificarea speciilor forestiere, simulare operații pe harvester, executarea de tăieri de precizie, trasul cu arma la talere și punct fix etc. Echipa din Brașov a fost formată din studenții Ancuța Margalinescu, Avram Cicșa, Petre Forogău (anul III – programul de studii Silvicultură) și Anton Gușă (anul IV – Silvicultură). Rezultate foarte bune s-au obținut și la nivel individual. Astfel, Anton Gușă a obținut premiul II iar Avram Cicșa locul al III-lea. Acest rezultat de excepție confirmă încă o dată nivelul ridicat de pregătire al studenților silvicultori din Universitatea Transilvania Brașov.

 

 


Studenții silvicultori plantează arbori împreună cu secretarul de stat din Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor

În data de 02 aprilie 2014 studenții Facultății de Silvicultură și Exploatări Forestiere au plantat puieți de molid și larice în cadrul unei acțiuni organizate de Asociația Administratorilor de Păduri (AAP) în raza Ocolului Silvic Ciucaș din județul Brașov. La acțiune au participat secretarul de stat din Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, ing. Dan POPESCU, reprezentanți AAP, inspectorul șef al ITRSV Brașov, primarul comunei Tărlungeni, Iosif KISS, precum și cadre didactice ale facultății.

 


Participare în Rețeaua de excelență EVOLTREE

Universitatea Transilvania din Brasov face parte începând cu anul 2015 din rețeaua de excelență Evoltree (EVOLution of TREEs as drivers of terrestrial biodiversity). Scopul acestei rețele europene de cercetare este de a aborda multidisciplinar (Ecologie, Genetică, Genomică și Evoluționism) procese care afectează pădurile europene (de. ex. erodarea biodiversității). Persoană de contact: prof. univ. dr. Alexandru Lucian CURTU. Mai multe amănunte pot fi aflate pe pagina de web http://www.evoltree.eu/.


Simpozion Internațional IUFRO – Brașov, 20-22 mai 2015

A 16-a ediție a Simpozionului Internațional Legal Aspects of European Forest Sustainable Development va avea loc la Brașov, în perioada 20-22 mai 2015. Manifestarea științifică va fi organizată de Universitatea Transilvania din Brașov în colaborare cu Institutul de Cercetări și Amenajări Silvice Chișinău, Republica Moldova. Mai multe amănunte aici.


Realizare științifică de excepție – articol publicat în revista Science

Profesorul universitar dr. Ovidiu IONESCU, cadru didactic al facultății noastre, este coautor al articolului cu titlul Recovery of large carnivores in Europe's modern human-dominated landscapes publicat în revista Science, una dintre cele mai prestigioase reviste științifice din lume (Factor de impact: 31,477).

Articolul poate fi consultat aicihttp://www.sciencemag.org/content/346/6216/1517