Concursul de admitere

 Concursul de admitere se desfășoară sub formă de examen de specialitate (una sau mai multe probe specifice domeniului de doctorat), care va include obligatoriu un interviu cu candidatul. Tematica generală și, după caz, temele propuse pentru concursul de admitere și bibliografia pentru examen sunt postate pe site-ul SDI, pe domenii și conducători de doctorat: https://www.unitbv.ro/cercetare/studii-doctorale/domenii-de-doctorat-si-teme.html

Examenul de specialitate se organizează pentru fiecare temă de doctorat (indicată de candidat în cererea și fișa de înscriere) și se susține în fața unei comisii de admitere. Comisia de admitere este formată din conducătorul de doctorat, în calitate de președinte, și alți 3 membri, conducători de doctorat sau specialiști în domeniu cu titlul științific de doctor. Comisiile se alcătuiesc pentru fiecare temă de doctorat în parte, prin completarea unei fișe de către conducătorii de doctorat.

În cazul candidaților care au diplomă de licență obținută într-o ramură de știință diferită de cea în care urmează să se efectueze studiile doctorale, comisia de admitere verifică măsura în care cunoștințele de specialitate permit activitatea de pregătire prin doctorat, precum și dacă preocupările candidatului justifică orientarea spre noua ramură de știință aleasă.

Candidații care provin din alte țări pot susține examenul de specialitate / interviul în sistem video-conferință, la propunerea conducătorului de doctorat.

Candidații care provin din România pot susține examenul de specialitate / interviul în sistem video-conferință doar în situații excepționale, bine justificate (instituirea stărilor de alertă, necesitate sau urgență, cazuri medicale etc.), la propunerea conducătorului de doctorat.

Candidații care obțin la examenul de specialitate o medie mai mică de 8 (opt) sunt declarați respinși.

Media de admitere la doctorat se obține ca medie aritmetică dintre:
a) media obținută la examenul de specialitate (media aritmetică a notelor membrilor comisiei de admitere);
b) media obținută la examenul de disertație (unde este cazul);
c) media pe ciclul de licență.

Media de admitere constituie criteriu de admitere și de ierarhizare a candidaților pentru repartizarea locurilor scoase la concurs (bugetate și cu taxă) și a burselor de studii doctorale, conform criteriilor specifice.

Criteriile de atribuire a locurilor bugetate și a burselor se pot consulta în Metodologia de admitere la studiile universitare de doctorat.