Primii pași în educația medicală simulată dezvoltarea unui centru de aptitudini practice prin simulare în Medicină

Învățământul este unul dintre serviciile esențiale pe care statul le oferă cetățenilor săi, iar dotarea spațiilor de învățământ și a spațiilor pentru desfășurarea activității de cercetare creează implicit premisele pentru desfășurarea unui proces de învățământ la standarde europene. Pandemia a pus însă presiune pe structura tradițională a învățământului universitar, ale cărei baze au fost reprezentate până la momentul actual de predarea on-site. În această eră incertă, putem fi siguri că educația medicală nu va fi niciodată aceeași, întrucât a fost influențată semnificativ, ducând la necesitatea de adaptare la învățarea la distanță.

Prin acest proiect, vom încerca în primul rând expunerea progresivă a studenților la diferite aspecte provocatoare ale activității medicale, similare cu ceea ce se întâlneşte în practica de zi cu zi, obiectivul principal fiind acela de  a crește calitatea actului medical. Pe termen scurt, până la ridicarea interdicțiilor de a desfășura lucrările practice on-site, ne-am propus efectuarea unor tutoriale pe manechine de simulare a diferitelor manevrelor medicale și chirurgicale, împreună cu cadrele didactice titulare de la disciplinele clinice. Aceste tutoriale vor fi accesibile tuturor studenților prin intermediul platformei de e-learning a univeristății. Pe termen mediu și lung, prin înființarea unui centru de aptitudini practice prin simulare pe manechine, dorim completarea cunoștințelor medicale și clinice ale studenților până la accesul acestora în  spitale. Necesitatea trecerii prin cele 3 etape ale dobândirii cunoștințelor pentru efectuarea unei manevre: observarea efectuării manevrei, efectuarea supervizată și efectuarea de unul singur, impune, din punctul nostru de vedere, necesitatea dezvoltării unui astfel de centru de simulare. Acesta poate fi necesar nu numai pentru învățare și deprindere de manevre, dar este extrem de util și în evaluarea cunoștintelor dobândite.

Cea de-a doua parte a proiectului vizează introducerea unui curs facultativ de prim acordare a primului ajutor (Basic Life Suport) în diferite situații, ce va viza în special studenții facultăților de non-profil și care va fi susținut de studenții doctoranzi din echipa proiectului. Durata acestuia va fi de 14 ore si se va finaliza cu o sedință de 2 ore, în care studenții absolvenți vor primi un test pentru evaluarea cunostințelor, urmat de testarea abilităților acumulate în urma cursului.

Așadar, scopul principal al acestui proiect este asigurarea unui proces educațional corespunzător standardelor spatiului de invatamant superior european, care să adapteze procesul de învățare și activitățile didactice la condițiile speciale din ultima perioadă și care să ofere noi oportunități de învățare şi antrenament pentru toate nivelurile de practică medicală.