Sisteme inteligente pentru creșterea siguranței și confortului în spațiile Universității Transilvania din Brașov (SAFE-UNITBV)

 Proiectul cu titlul Sisteme inteligente pentru creșterea siguranței și confortului în spațiile Universității Transilvania din Brașov” (SAFE-UNITBv) are ca temă adaptarea proceselor din universitate la condiții speciale (inclusiv de natură epidemiologică) de desfășurare a activității și implică dezvoltarea unor soluții bazate pe tehnologii moderne, precum inteligență artificială, Internetul Lucrurilor (Internet of Things, IoT), navigație autonomă și sisteme de fabricație aditivă (imprimare 3D). Astfel, vor fi dezvoltate sisteme care să faciliteze procesul de verificare a temperaturii corporale și a utilizării măștii de protecție, sisteme care verifică distanța fizică de cel puțin 1.5 metri (Social-Distance-UTBv), sisteme de monitorizare a calității aerului și o platforma robotică autonomă (Safe-Patrol). În scopul asigurării unor condiții optime de desfășurare a activităților didactice se va monitoriza calitatea aerului, în special concentrația de CO2, din incinta spațiilor universității. Creșterea concentrației de CO2 peste 1000 ppm în aerul inspirat cauzează pierderea capacității de concentrare, somnolență, o frecvență respiratorie crescută, sufocări și, în unele cazuri, chiar și palpitații.

Sistemul Social-Distance-UTBv este necesar deoarece este obligatorie păstrarea distanței fizice de 1.5 metri atât în interiorul clădirilor, cât și în afară. Există zone cu risc ridicat de aglomerație, precum intrările sau locurile de fumat unde s-ar putea instala un sistem video de monitorizare a distanței fizice prin intermediul inteligenței artificiale care poate să transmită un mesaj vocal atunci când distanța nu este păstrată.

Sistemul Safe-Patrol reprezintă o platformă robotică autonomă care va putea fi utilizată pentru monitorizare și patrulare, cât și ca material didactic pentru studenți. În plus, platforma va putea fi adaptată pentru diverse scenarii de utilizare, de exemplu prin atașarea unui braț robotic pentru a permite luarea temperaturii. S-a urmărit minimizarea costurilor pentru a obține un sistem accesibil și ușor de reprodus.

Sistemele propuse spre realizare se încadrează în contextul epidemiologic actual și vor fi utilizate la nivelul întregii Universități pentru a reduce riscul de contaminare cu virusul SARS-COV2. În plus, o parte din soluțiile care vor fi dezvoltate vor putea fi utilizate și după revenirea la condiții normale de lucru pentru creșterea confortului în spațiile UNITBv prin monitorizarea diverșilor parametri referitori la calitatea aerului din interiorul sălilor de curs (nivel CO2, temperatură, umiditate) sau în activitatea didactică.