Forumul academic Romania - China, eveniment unic la Brasov

63 de rectori și reprezentanți ai unui număr de 36 de universități din China au dezbătut perspectivele cooperării universitare împreună cu rectori și reprezentanți din 70 de universități românești.

Organizat în cadrul Consorțiului Instituțiilor de Învățământ Superior din China și Țările Europei Centrale și de Est, forumul găzduit la Brașov de Universitatea Transilvania în 26 octombrie a oferit un cadru excelent pentru cunoașterea reciprocă dintre cele două medii universitare, chinez și român, în dinamica lor actuală.

În sesiunea plenară au avut alocuțiuni introductive rectorul universității gazdă, profesorul Ioan Vasile Abrudan, Secretarul de stat din ministerul Educației Naționale, profesorul Ioan Ștefan Groza și doamna Fu Bo, directoare a Departamentului de cooperare internațională din cadrul China Education Association for International Exchange (CEAIE). CEAIE este principalul organism responsabil pentru cooperările și schimburile internaționale chineze din domeniul educației, o organizație cu rol strategic, afiliată Ministerului Educației din China. Obiectivele delegației de experți și rectori chinezi au fost acelea de a cunoaște direct universitățile românești, specificul și prioritățile lor și de a crea legături și rețele de cooperare reală și cadre sustenabile pentru proiecte comune.

Prima prezentare în cadrul Forumului a fost realizată de profesorul Sorin Mihai Cîmpeanu, președintele Consiliului Național al Rectorilor din România, care și-a asumat rolul de a oferi partenerilor chinezi o imagine sintetică și intuitivă, dar și bogat ilustrată statistic, a domeniului educației superioare din România în acest moment. Profesorul Gang Wenzhe, vicepreședinte al Consiliului Academic al Universității Naționale de Științe Politice și Drept de la Beijing a prezentat importanța internaționalizării în universitatea sa și rolul privilegiat pe care îl ocupă relația cu Universitatea din București, în parteneriat cu care a deschis în urmă cu cinci ani Institutul Confucius din capitală, condus de doamna profesoară Luminița Bălan, unul dintre cei mai importanți sinologi și traducători din limba chineză din România. A fost menționată și contribuția deosebită a profesorului Mircea Dumitru, rectorul Universității din București, profesor invitat de logică și filosofie la universitatea din Beijing. Profesorul Ioan Bondrea, rectorul Universității Lucian Blaga din Sibiu, prima universitate din România care a deschis un Institut Confucius, a prezentat stadiul actual și perspectivele cooperărilor dintre universitățile românești și chineze, subliniind rolul important jucat de oamenii care au creat sau coordonat proiectele importante de colaborare de pînă acum. Profesorul Li Yingdong, președinte al Consiliului Academic al Universității de Medicină Chineză din Gansu, deținătoarea unui campus impresionant și modern, a prezentat strategia de deschidere internațională a medicinei chineze. Rectorul Universității Transilvania din Brașov (universitatea românească cu cele mai multe proiecte de cooperare cu China, de la domeniul dezvoltării centrelor comune de cercetare, la cel al mobilităților academice de specializare și dezvotare a resursei umane sau al mobilităților de stagii practice pentru studenți, pînă la cele ce colaborare curiculară și schimburi culturale), profesorul Ioan Vasile Abrudan, a ilustrat, prezentând initiativele universității sale, diversitatea căilor de colaborare cu lumea universitară chineză. Prezentările au fost încheiate de profesorul He Changzhong, directorul departmentului de cooperare internațională a Universității Jiaotong din Xi'an, care a vorbit despre viitorul foarte promițător al acestor parteneriate.
A urmat o sesiune de întrebări și răspunsuri, de dezbateri libere, ultimul act al Forumului fiind rezervat discuțiilor bilaterale exploratorii dintre reprezentanții universităților românești și chineze. Moderatorul forumului a fost dl. Adrian Lăcătuș, directorul Institutului Confucius al Universității Transilvania din Brașov.

Conferința de la Brașov a reprezentat pentru delegația chineză coordonată de CEAIE punctul median al misiunii în Europa centrală și de est, după vizita la Sofia și înainte de cea de la Zagreb.