Doctor Honoris Causa

Universitatea Transilvania din Brașov a oferit miercuri, 10 iulie 2019, distincția Doctor Honoris Causa profesorului Ravi P. Agarwal, Director al Departamentului de Matematică al Universității Texas A&M, Kingsville, S.U.A.

Miercuri, 10 iulie 2019, la Aula „Sergiu T. Chiriacescu” a Universității Transilvania din Brașov, a avut loc ceremonia de acordare a titlului Doctor Honoris Causa profesorului Ravi P. Agarwal.

Profesorul Ravi P. Agarwal s-a născut la 10 iulie 1947 în Moradabad, India. Acesta a obținut diploma de masterat de la Universitatea Agra din 1969, iar în 1973 pe cea de doctor în matematică la Institutul Indian de Tehnologie din Madras, India. Profesorul Agarwal a lucrat inițial ca profesor, iar mai apoi ca om de știință în mai multe țări printre care India, Germania, Italia, Canada, Japonia și SUA. Profesorul Agarwal s-a implicat activ în cercetare, printre domeniile sale de interes evidențiindu-se analiza numerică, ecuații diferențiale, inegalități și teoria punctului fix.

Contribuția sa științifică este impresionantă. Profesorul Agarwal a publicat 44 de monografii de cercetare și peste 1600 de articole în prestigioase reviste de matematică, cum ar fi: Applied Mathematics and Computations, Boundary Value Problems, Journal of the London Mathematical Society și Proceedings of the American Mathematical Society, pentru a menționa doar câteva dintre cele mai importante. Profesorul Agarwal s-a clasat timp de 12 ani consecutivi ca cel mai citat cercetător științific. De asemenea, profesorul Agarwal a fost declarat  în 2014 de Thomson Reuters ca fiind una dintre cele mai influente minți științifice din lume.  Profesorul Agarwal este editor, editor de onoare sau editor asociat la mai mult de 40 de reviste, cum ar fi Journal of Inequalities and Applications, Boundary Value Problems, Applied Mathematics and Computations. De asemenea, a publicat 20 de cărți ca editor.

Profesorul Agarwal a adus importante contribuții Universității „Texas A & M”. Sub conducerea sa, în perioada 2011-2019, Departamentul de Matematică a progresat în mod constant în educație și în direcții noi de cercetare. Mulți savanți din diferite țări au venit să lucreze sub îndrumarea sa.

Alături de numeroasele distincții și premii obținute de-a lungul anilor, profesorul Agarwal a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universității Babeș-Bolyai din Cluj, al universităților din Constanța și Alba-Iulia, al Universității din Nis, Serbia, al Universității Plovdiv din Bulgaria și titlul de Doctor Honoris al Universității Gelisim Istanbul, Turcia.

Printre numeroasele colaborări științifice stabilite la nivel internațional de profesorul Agarwal este de remarcat și cooperarea sa cu Facultatea de Matematică și Informatică din cadrul Universității Transilvania din Brașov. Ca o recunoaștere pentru realizările sale remarcabile pe parcursul unei cariere dedicate ca om de știință, educator și administrator, Universitatea Transilvania din Brașov i-a oferit miercuri, 10.07.2019,  profesorului Ravi P. Agarwal, titlul de Doctor Honoris Causa.