70 de ani de relații diplomatice între România și China

Miercuri, 9 octombrie 2019, ora 11.00

La aniversarea a 70 de ani de relații diplomatice între România și China, Universitatea Transilvania din Brașov a găzduit miercuri, 9 octombrie 2019, o conferință la care a participat profesorul Ding Chao, profesor de studii românești la Facultatea de Limbi și Culturi Europene a Universității de Studii Străine din Beijing (BFSU) și director al Centrului de Studii Central și Est Europene. Domeniul cercetărilor sale cuprinde probleme ale limbii și literaturii române și istoria relațiilor culturale dintre China și țările Europei centrale și de est, fiind autorul mai multor dicționare, monografii și manuale pe aceste teme. Conferința a fost însoțită și de o expoziție de fotografie ce poate fi vizitată în alveolele de la parterul Aulei „Sergiu T. Chiriacescu”.

Din delegația Asociației Diplomației Publice din China au făcut parte E.S. dl. ambasador Yuming Chen, vicepreședinte al Asociației Diplomației Publice din China, d. Liu Quing, directorul Departamentului Asia-Pacific, Institutul de Studii Internaționale din China, dl. Ding Chao, directorul Centrului de studii Central și Est-Europene, Universitatea de Studii Străine din Beijing și vicepreședinte al Asociației de prietenie China-România, dna. Xu Xinxin, directorul Departamentului de Comunicare, Asociația Diplomației Publice din China.

Universitatea Transilvania din Braşov găzduieşte din aprilie 2012 Institutul Confucius, unul din cele patru Institute Confucius din România, prin care se promovează limba şi cultura chineză. Din anul universitar 2015-2016 în cadrul Facultății de Litere funcționează un program de licență în limba chineză. În prezent, Universitatea Transilvania are 11 parteneriate cu instituții academice din China iar în câteva zile conducerea Universitții Transilvania va semna un nou acord de colaborare cu o instituție parteneră din China.