Chamber Jazz@Universitatea Transilvania

18 ianuarie 2019, ora 19.00, Centrul Multicultural al Universității Transilvania

Chamber Jazz@Universitatea Transilvania revine cu un dublu concert de pian, într-o formulă care îi readuce împreună pe Mircea Tiberian și Toma Dimitriu după albumul The Pale Dot, pe care l-au lansat în 2015 la casa de discuri Fiver House Records.

Concertul va fi urmat de o discuție dedicată pianului în jazz, la care va participa și curatorul seriei Chamber Jazz@UT, pianistul și compozitorul Lucian Ban.

Mircea Tiberian este unul dintre personajele cu evoluţia cea mai complexă şi spectaculoasă din muzica românească a ultimelor decenii. Cariera sa muzicală, întinsă peste patru decenii, s-a materializat în mii de concerte, emisiuni radio-tv, conferinţe, colocvii şi peste douăzeci de albume realizate sub nume propriu, trei dintre ele, Dance around the Dragon Tree, Back to my Angel şi Looking forward to the past apărând la casa de discuri Fiver House Records.
Mircea Tiberian are, de asemenea, un rol esential în pedagogia jazzului şi muzicii improvizate din România, fiind iniţiatorul şi conducătorul primului şi celui mai important departament de jazz de la noi. În 2004 a devenit şi unul dintre profesorii Academiei IconArts din Sibiu. A primit de mai multe ori Premiul Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor (1990, 1996, 2000, 2003), Premiul Muzicianul Român al Anului (2003, 2007, 2008) şi Bursa Enescu-Brâncuşi oferită de Institutul Cultural Român în 2006.

Pianist de jazz și compozitor, Toma Dimitriu a absolvit Conservatorul Prince Claus – Groningen, Olanda, în 2017. Activ pe scena naţională şi internaţională de jazz şi în festivaluri, Toma a concertat alături de muzicieni precum James Cammack, Gene Jackson, Mircea Tiberian, Nicholas Simion, Francesco Mela, Nancy Morano sau Alex Harding. A obținut numeroase premii, printre care Premiul pentru Compoziţie de Jazz la Bucureşti în 2012, Premiul Confirmarea Anului (la Premiile Jazzului Românesc 2011), Marele Premiu, alături de Grupul New Wave Student Trio, la Galele de Jazz Sibiu,, Premiul Berkeley/Umbria Jazz Clinics Award 2010 la Perugia din Italia sau Premiul I la Concursul New Jazz Performance,