Conferința internațională de germanistică

4-6 aprilie 2024

Departamentul de Literatură și Studii culturale al Facultății de Litere din Brașov organizează în perioada 4-6 aprilie 2024, în colaborare cu Societatea Germaniștilor din România (Filiala Brașov), cea de-a XXVII-a Conferință Internațională cu tema: Metamorphosen – Paradigmen des Wandels in Kultur, Literatur und Sprache.

Literatura explorează încă din antichitate potențialul inepuizabil al metamorfozelor, de la dimnesiunile psihologice și biologice la crize identitare și convulsii sociale, până la transgresiuni între realitate obiectivă și percepție subiectivă. Complexitatea metamorfozei a devenit, probabil, un clișeu. Cu toate acestea, transformările sunt cele care generează paradigme noi, dovedind că schimbarea este parte integrantă a experienței umane individuale și colective. 

Metamorfozele se regăsesc, de asemeni, ca obiect de studiu în literaturile și limbile minoritare din Europa Centrală și de Est, cu accent predominant pe valențele metamorfice ale identității colective și individuale. Literatura de expresie germană și limba germană maternă din România sunt caracterizate de numeroase schimbări, adaptări și transformări. Identitatea culturală, apartenența, exilul, pierderea sunt teme frecvent cercetate din perspective variate, iar studiul proceselor de transformare a acestui spațiu socio-cultural, literar și lingvistic oferă o înțelegere mai profundă a identității și moștenirii culturale minoritare, dezvăluind totodată mecanismele care duc la apariția unor paradigme noi.

Astfel dorim să abordăm în cadrul celei de-a XXVII-a Conferințe Internaționale a Germanisticii Brașovene tema metamorfozelor interdisciplinar, mai ales că în anul 2024 se implinesc o sută de ani de la moarte autorului Franz Kafka, iar actualitatea pare mai metamorfică și kafkiană ca oricând.

Informații suplimentare referitoare la eveniment se regăsesc pe site-ul germanisticii brașovene: 

https://germanistik.unitbv.ro/internationale-tagung-kronstadter-germanistik-2024/