Cuantumul taxelor percepute pentru diverse activități pentru anul universitar 2024-2025
 

 

Acte de studii

Actele de studii din sistemul național de învățământ superior sunt documente oficiale de stat, cu regim special, care confirmă studii de învățământ superior efectuate şi titluri şi/sau calificări dobândite. Actele de studii conferă titularilor acestora drepturi şi obligații care decurg din legislația în vigoare. Actele de studii sunt de tip diplomă, certificat şi atestat.

Documente necesare pentru a intra în posesia diplomei: 

• Carte de identitate (în original) pentru cetățenii români sau paşaport (în original) pentru cetățenii străini şi certificat de căsătorie sau alt document care atestă schimbarea numelui, dacă modificarea s-a produs ulterior absolvirii studiilor;
• Suplimentul la diplomă sau Foaia matricolă (se ridică de la secretariatul facultății absolvite);
• două fotografii tip ¾ cm, color, recent realizate, pe hârtie fotografică mată (după caz);
• taxă de păstrare (stocare), în cazul actelor de studii eliberate după o perioadă mai mare de timp de 60 de luni de la data absolvirii.

Pentru ridicarea diplomei este necesar să vă programați AICI.
Înainte de a vă programa pentru eliberarea Diplomei de studii, aveți posibilitatea de a completa online Chestionarul privind traseul ocupational.

Recomandări:
Păstrați în bune condiții originalele actelor de studii şi evitați depunerea acestora la dosarele de concurs. Nu plastifiați originalele actelor de studii, deoarece puteți avea dificultăți în privința autentificării şi apostilării acestora.

Eliberarea actelor de studii

Actele de studii se eliberează personal titularului, o singură dată, în original. În situații bine motivate, când titularul actului de studii nu se poate prezenta, actul de studii poate fi eliberat împuternicitului acestuia, cu aprobarea conducerii universității, pe bază de procură autentificată la notariat sau împuternicire avocațială în copie certificată conform cu originalul, în care se menționează în mod expres faptul că împuternicitul poate ridica acte de studii. Mandatarul se va legitima cu actul de identitate prevăzut în procură.
Procura notarială întocmită pe teritoriul altui stat trebuie să fie supralegalizată sau apostilată (apostila de la Haga) de către autoritățile competente din statul unde a fost întocmită, conform convențiilor internaționale şi se depune în original însoțită de traducere legalizată în limba română.
Lista statelor pentru care se solicită apostilarea sau supralegalizarea este disponibilă AICI.
Împuternicirile efectuate la ambasadele sau consulatele României din alte state şi emise sub semnătura ambasadorului/consulului nu trebuie supralegalizate/apostilate şi traduse.

Duplicate ale actelor de studii şi documentelor universitare

În cazul pierderii sau distrugerii complete, deteriorării parțiale sau plastifierii, se poate elibera un duplicat al acestuia, în urma depunerii următoarelor documente:

a. Duplicat al unui act de studii (de tip diplomă/certificat/atestat) care a fost pierdut sau distrus
• Cerere de întocmire a duplicatului, adresată rectorului universității.
• Monitorul Oficial al României – în care a apărut anunțul pierderii sau distrugerii complete a actului de studii. În anunț vor fi menționate: denumirea actului, numele şi prenumele titularului, anul finalizării studiilor, seria şi numărul actului respectiv, numărul şi data eliberării acestuia. În cazul în care nu mai dețineți nici o copie a actului pierdut, puteți solicita o adeverință cu datele necesare publicării anunțului în Monitorul Oficial.
• Declarație scrisă a titularului actului, în care sunt cuprinse toate elementele necesare pentru identificare şi împrejurările în care actul a fost pierdut sau distrus.
• Copie certificată conform cu originalul a certificatului de naștere
• Copie a documentului de identitate (carte de identitate sau pașaport)
• Două fotografii realizate recent, format 3 x 4 cm, color, pe hârtie fotografică
• Dovada plății taxei pentru eliberarea duplicatului, pentru fiecare act de studii pierdut.
• Procura notarială/împuternicirea avocațială în copie certificată cu originalul, după caz.

b. Duplicat al unui act de studii (de tip diplomă/certificat/atestat) care a fost deteriorat parțial sau plastifiat
• Cerere de întocmire a duplicatului, adresată rectorului universității.
• Actul de studii deteriorat parțial sau plastifiat, în original.
• Declarație scrisă a titularului actului, în care sunt cuprinse toate elementele necesare pentru identificare şi împrejurările în care actul a fost pierdut sau distrus.
• Copie certificată conform cu originalul a certificatului de naștere
• Copie a documentului de identitate (carte de identitate sau pașaport)
• Două fotografii realizate recent, format 3 x 4 cm, color, pe hârtie fotografică
• Dovada plății taxei pentru eliberarea duplicatului, pentru fiecare act de studii pierdut.
• Procura notarială/împuternicirea avocațială în copie certificată cu originalul, după caz.

Dosarul cuprinzând documentele menționate mai sus se depune la registratura universității şi este supus aprobării conducerii universității. Titularul duplicatului unui act de studii îşi poate ridica duplicatul respectiv în termen de o lună de la aprobarea cererii. Eliberarea duplicatelor actelor de studii se efectuează în condițiile practicate la eliberarea actelor originale.

c. Duplicat al unui document universitar anexă la diplomă (supliment la diplomă / foaia matricolă)
• Cerere de întocmire a duplicatului.
• Declarație scrisă a titularului actului, în care sunt cuprinse toate elementele necesare pentru identificare şi împrejurările în care documentul a fost pierdut, distrus sau deteriorat.
• Copie a documentului de identitate (carte de identitate sau pașaport)
• Dovada plății taxei pentru eliberarea duplicatului, pentru fiecare act de studii pierdut.
• procura notarială/împuternicirea avocațială în copie certificată cu originalul, după caz.

Dosarul cuprinzând documentele menționate mai sus se depune la facultatea care a organizat studiile. Titularul poate ridica duplicatul respectiv în termen de o lună de la aprobarea cererii. Eliberarea duplicatelor documentelor universitare se efectuează în condițiile practicate la eliberarea documentelor originale.

Foi matricole, programe analitice, adeverințe

Foile matricole şi situațiile şcolare se eliberează la cererea studenților şi absolvenților.
Cererea însoțită de chitanța reprezentând taxa pentru eliberarea foii matricole/situației şcolare se transmite secretariatului facultății absolvite.

Programele analitice se eliberează la solicitarea absolvenților. Pentru studenți şi foşti studenți cu studii nefinalizate programa analitică va cuprinde numai disciplinele studiate şi promovate de solicitant.
Cererea însoțită de chitanța reprezentând taxa pentru eliberarea programei analitice se transmite secretariatului facultății absolvite.

Adeverința de autenticitate: este solicitată de către Centrul Național de Recunoaştere şi Echivalare a Diplomelor în vederea vizării actelor de studii sau de către alte instituții şi certifică autenticitatea şi valabilitatea înscrisurilor din actele de studii şi anexele acestora.
Cererea însoțită de chitanța reprezentând taxa, copii ale diplomei/certificatului şi a suplimentului la diplomă/foii matricole se depun la registratura universității sau se transmit prin email la Biroul Acte studii.

Echivalarea/ recunoaşterea actelor de studii în străinătate

Pentru recunoaşterea /echivalarea actelor de studii în străinătate vă recomandăm să luați legătura cu autoritățile competente din țara de destinație care se ocupă de recunoaşterea studiilor.
Vizarea actelor de studii este de competența Centrul Național de Recunoaştere şi Echivalare a Diplomelor din cadrul Ministerului Educației Naționale: https://cnred.edu.ro/#Vizare
În unele cazuri vi se poate solicita copia certificată a actelor de studii emise de Universitatea Transilvania din Brasov. Copiile certificate „conform cu originalul” se emit la cerere şi se transmit prin corespondența directă de la Universitatea Transilvania din Braşov către instituția din străinătate care le-a solicitat.
Cererea însoțită de chitanța reprezentând taxa, copii ale diplomei/certificatului şi a suplimentului la diplomă/foii matricole se depun la registratura universității sau se transmit prin email la adresa secretar-sef@unitbv.ro.
Universitatea Transilvania din Braşov efectuează la cerere, contra cost, traduceri oficiale ale actelor de studii şi documentelor universitare de tip foaie matricolă sau adeverință, în limbile engleză, franceză sau germană şi se eliberează sub antetul şi sigiliul universității, cu semnătura rectorului. Traducerile se emit la cerere şi se transmit prin corespondența directă de la Universitatea Transilvania din Braşov către instituția din străinătate care le-a solicitat.
Solicitările se depun la sediul Centrului de Învățare a Limbilor Moderne (Aula Universității Transilvania, et.II. - Strada Iuliu Maniu nr. 41A) sau prin email la adresa cilm@unitbv.ro.

Taxe

Vezi cuantumul taxelor percepute pentru diverse activități

 

 

Cuantumul taxelor percepute pentru diverse activități pentru anul universitar 2022-2023
 

* Echivalentul în lei la cursul BNR a zilei


 

Contacte utile

Prof. dr. ing. Daniel Munteanu - Prorectorul cu studenții și legătura cu mediul economic și socio-cultural 
Email: danielmunteanu@unitbv.ro

Centrul de Consiliere si Orientare a Carierei (CCOC) – Alina-Oana BOTA
Email: consiliere@unitbv.ro I website: https://consiliere.unitbv.ro

Compartimentul de relații cu mediul economic – Luminița Pârv
Email: brme@unitbv.ro

Societatea antreprenorială studențească (SAS) – Oana Bărbulescu
Email: oana.barbulescu@unitbv.ro

Șef serviciu social administrativ  - Cerasela Bătrîneanu
e-mail: dcamine@unitbv.ro

Şef serviciu cantine-restaurant – Daniela Suciu
e-mail: suciu.daniela@unitbv.ro

 Alumni – Bianca Tescașiu
Email: alumni@unitbv.ro

Biroul de Poliție al Centrului Universitar Braşov
Str. Iuliu Maniu, nr. 52. Telefon: 0759.035.001

Dispensarul studențesc
Str. Memorandului nr.43, căminul 10.

Cabinet medical: Telefon: 0751.990.430

Stomatologie: Telefon: 0771105106

 

 

 

Asistență medicală

Studenții Universității Transilvania din Brașov beneficiază de asistență medicală și stomatologică gratuită, în campusul universitar. Pentru a beneficia de serviciile medicale, este nevoie de cartea de identitate și de carnetul de student vizat pe anul universitar în curs. Studenții din anul I vor prezenta, în locul carnetului de student, adeverința de student.

Dispensarul studențesc - complexul Memo str. Memorandului, nr. 43, căminul 10, tel.: 0751 99 04 30
Orar: L-V: 08:00 16:00

cabinet

Cabinetul stomatologic complexul Memo str. Memorandului, nr. 43, căminul 10, tel: 0771105106
Orar: L-V: 8:00 16:00

Cabinetul stomatologic asigură gratuit studenților Universității Transilvania din Brașov servicii medicale de specialitate preventive și curative: educație pentru igiena dentară, pentru alimentație sănătoasă și pentru un stil de viață sănătos, consultații periodice anuale individuale, profilaxia cariei dentare și a altor afecțiuni ale aparatului dento-maxilar, tratamentul cariilor simple și al complicațiilor acestora, detartraje, extracții, igienizări profesionale, tratamente stomatologice de urgență. Programarea tratamentelor individuale se face la cererea pacienților.

Activitățile cabinetului stomatologic sunt strict confidențiale. Consultațiile se efectuează personal, doar în cabinetul stomatologic.

dentist

 

Locații tensiometre și termometre electronice UNITBV

 

 

 

Cantine-restaurant

MEMO - Str. Memorandului, nr. 39

COLINĂ - Str. Universității, nr. 1

Meniul este unul diversificat, în regim a la carte, cu peste 20 de feluri de mâncare, zilnic. Costul unui meniu complet este de aproximativ 20 lei. Plata se poate face atât cash cât și cu card bancar.

Vezi meniul zilnic

 Cantina Prăjituri

Contact:
Daniela Suciu – Şef serviciu cantine-restaurant
e-mail: suciu.daniela@unitbv.ro 

 

 

 

Cămine și cazări

 

 

Cererea de precazare se completează doar de studenții din ani superiori. Studenții din anul I care au bifat în aplicația de înscriere că vor cazare în căminele universității pot vizualiza toate informațiile în contul din aplicația de admitere. Toți studenții care vor primi loc în cămin își vor confirma locul prin plata primei luni de cazare, conform calendarului. 

Cheltuieli cămine an universitar 2022 - 2023

Cheltuieli cămine an universitar 2023 - 2024 

Cheltuieli cămine an universitar 2024 - 2025 Documentul se actualizează lunar

 

Taxele de cazare în căminele Universității Transilvania din Brașov sunt disponibile AICI.

Complexul Memo

Complexul Memo cuprinde 8 cămine și o cantină-restaurant.

Camin Memo

Cantina Memo

Cantina Memo

Facilități oferite: cazare în camere cu trei sau patru paturi, grupuri sanitare comune pe fiecare etaj, săli de lectură, spații destinate spălării rufelor, dotate cu mașini de spălat și uscătoare. În unele cămine sunt amenajate oficii pentru prepararea hranei. Căminele sunt supravegheate video.
  • Căminul 1 – str. Memorandului nr. 15 – Administrator: Mihaela Chircă - 0751990418 Email: camin1@unitbv.ro 
  • Căminul 2 - str. Memorandului nr. 16 - Administrator: Mihaela Negruțiu - 0751990419 Email: camin2@unitbv.ro
  • Căminul 3 - str. Memorandului nr. 18 - Administrator: Felicia Tinca - 0751990420 Email: camin3@unitbv.ro
  • Căminul 4  - str. Memorandului nr. 17 - Administrator: Viola Bordoș - 0759031098 Email: camin4@unitbv.ro 
  • Căminul 5 - str. Memorandului nr. 26 - Administrator: Luminița Gheorghe - 0751990421 Email: camin5@unitbv.ro 
  • Căminul 8 - str. Memorandului nr. 32 - Administrator: Nicoleta Potecă - 0751990422 Email: camin8@unitbv.ro 
  • Căminul 9 - str. Memorandului nr. 34 - Administrator Cristina Văsui  - 0751990423 Email: camin9@unitbv.ro 
  • Căminul 10 - str. Memorandului nr. 43 - Administrator: Adrian Prepeliță - 0751990424 Email: camin10@unitbv.ro

 

Complexul Colina

Complexul Colina cuprinde 5 cămine studențești și o cantină-restaurant.

camin01

Cantina Colina

cantina Colina

Facilități oferite: cazare în camere cu patru paturi, grup sanitar la fiecare modul de două camere, spații destinate spălării rufelor, dotate cu mașini de spălat și uscătoare. În căminul 16 fiecare cameră are propriul grup sanitar.  În complexul Colina există teren de sport multifuncțional, dotat cu nocturnă Colina Arena, club de biliard și ping-pong Colina Club, magazin alimentar și o terasă. Căminele sunt supravegheate video.
Colina Arena

Colina Arena Site

Colina Club

Colina Club Site

  • Căminul nr. 11 – str. Universității, nr. 1 – Administrator: Mihai Cojoc, tel. 0751990425 Email: camin11@unitbv.ro  
  • Căminul nr. 12 – str. Universității, nr. 1 – Administrator: Neamțu Cristina, tel. 0751990426 Email: camin12@unitbv.ro
  • Căminul nr. 14 – str. Universității, nr. 1 – Administrator: Lazăr Cătălin, tel. 0751990427 Email: camin14@unitbv.ro 
  • Căminul nr. 15 – str. Universității, nr. 1 – Administrator: Sorin Enache, tel. 0751990428 Email: camin15@unitbv.ro
  • Căminul nr. 16 – str. Universității, nr. 1 – Administrator: Nicoleta Manole, tel. 0751990429 Email: camin16@unitbv.ro 

 

Transport pentru studenți

Conform precizărilor Ministerului Educației referitoare la art. 128, aln. 3 din Legea Invățământului Superior 199/2023, studenții de la învățământul de stat cu frecvența, în vârstă maxima de 30 ani, pot achiziționa titluri de călătorie la tarifele aprobate pentru studenți, iar decontarea în proporție de 90% sau integrală, după caz, se va face de către instituția de învățământ superior de stat, în baza documentelor de călătorie prezentate de aceștia. Ministerul Educației va solicita Ministerului Finanțelor sumele necesare decontării cheltuielilor cu transportul local în comun, iar sumele primite vor fi alocate, în baza contractului instituțional, fiecarei instituții de învățământ superior în parte.

Decontarea abonamentelor de transport pentru studenții UNITBV de la forma de învățământ cu frecvență, (cu vârste mai mici de 30 ani) în anul universitar 2024 – 2025, se va realiza astfel:
a) Transportul auto în comun RAT Braşov pe bază de abonament lunar:
• 90% din valoarea abonamentelor destinate studenților (90% din valoarea plătită);
• 100% din valoarea plătită pentru studenții orfani sau proveniți din cadrul serviciilor de tip rezidențial;
b) Transportul auto în Zona Metropolitană (autobuz, maxi-taxi, microbuz) pe bază de abonament lunar pentru studenți: 90% din valoarea plătită, respectiv 100% pentru studenții orfani sau pentru studenții proveniți din cadrul serviciilor de tip rezidențial.

Pentru decontarea abonamentelor de tip urban și metropolitan, studenții trebuie să prezinte la casieriile RAT următoarele documente: 
-cartea de identitate 
-legitimația de transport (pentru studenții din ani mai mari)
-adeverința de student (pentru studenții de anul I).

c) Transportul auto (autobuz, autocar, maxi-taxi, microbuz) pe bază de bilet dus şi/sau întors (datat), pentru studenții care au domiciliul în afara zonei Metropolitane Brașov: 90% din valoarea plătită pe bilet, respectiv 100% pentru studenții orfani sau proveniți din cadrul serviciilor de tip rezidențial. La acest capitol, decontul se va face o singură dată pe semestru (dus-întors), cu condiția deplasării în localitatea de domiciliu. 

Notă: Decontarea acestor categorii de abonamente se va face în limita subvenției specifice primite. Controlul cheltuielilor lunare privind decontarea va fi făcut de Direcția Financiar - contabilitate împreună cu Serviciul Social-administrativ.


Ce trebuie fac pentru a beneficia de reducere?
În primul rând trebuie să-ți cumperi abonamentul/biletul de transport, cu reducere pentru studenți, de la punctele firmei de transport. Acolo trebuie să soliciți bonul fiscal ștampilat pe care apoi să îl prezinți la punctele special amenajate, menționate mai jos. Totodată trebuie să aduci o copie a cărții de identitate și un extras bancar pe numele tău. Pentru a ți se deconta contravaloarea reducerii oferite de Universitate va trebui să prezinți și un formular pe care îl poți completa aici: https://bit.ly/3Gs3Bl2
 

Abonamentele care au expirat în perioada 11.03.2025 - 10.04.2025 se deconteaza în luna aprilie 2025. Documentele de decont se primesc în perioada 01 -14.04.2025, între orele 9:00-15:00 la Căminul 16 - Complex Colina pentru toate facultățile.

Platforma pentru decontarea transportului este disponibilă doar în perioada stabilită pentru depunerea actelor. După perioada stabilită pentru decontare, platforma se închide pentru procesarea plăților abonamentelor.

Nota: Studenții admiși în anul I 2024/2025 (licență și master) vor prezenta la prima decontare și EXTRAS DE CONT BANCAR pe numele propriu.

 

Vezi AICIperioadele în care trebuie să îți decontezi abonamentul. 

  • Dacă întâmpini probleme la accesarea formularului sau ai nevoie de informații suplimentare poți trimite un email la: transport.studenti@unitbv.ro 

Notă: Fișa de decontare acceptată este cea generată de platformă  (pe Intranet - din contul de instituțional al studentului).

foto transport

 

Burse

 

Prin Ordinul Ministrului Educației nr. 6463 din 02.10.2023 publicat în M.OF nr. 913/10.10.2023 s-au aprobat noi criterii generale de acordare a burselor pentru studenți. Ordinul Ministrului Educației nr. 6463 poate fi consultat AICI.

Burse 

Universitatea Transilvania din Braşov poate acorda, în condițiile legii, studenților de la cursurile cu frecvență, licență și masterat, următoarele categorii de burse din fonduri de la bugetul de stat:

  1. BURSE PENTRU REZULTATE ACADEMICE;
  2. BURSE PENTRU SPRIJIN SOCIAL;
  3. BURSE PENTRU ALTE ACTIVITĂȚI.

Bursele pentru rezultate academice sunt:

  1. de excelență olimpică I / internațională;
  2. de performanță științifică;
  3. de merit, acordate pentru rezultate deosebite la învățătură;
  4. de studiu, pentru studenții care frecventează cursurile licenței didactice cu dublă specializare;
  5. pentru masterat didactic;
  6. pentru învățământul dual.

Bursele pentru sprijin social sunt:

  1. sociale;
  2. sociale ocazionale.

Bursele pentru alte activități sunt:

  1. pentru performanțe cultural-artistice deosebite;
  2. pentru implicarea în activități extracurriculare şi de voluntariat;
  3. pentru membrii studenți ai comitetelor de cămin;
  4. burse speciale STUDENT – STAR;
  5. burse “Fii în Centru!“;
  6. de performanță sportivă.

Pot beneficia de burse finanțate din fondurile de la bugetul de stat studenții cetățeni ai României, cetățeni ai statelor membre ale Uniunii Europene, cetățeni ai statelor aparținând Spațiului Economic European și ai Confederației Elvețiene, precum și cetățeni britanici și membrii familiilor acestora, ca beneficiari ai Acordului privind retragerea Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord din Uniunea Europeană și din Comunitatea Europeană a Energiei Atomice 2019/C 384 I/01, care îndeplinesc condițiile prevăzute prin prezentul regulament. Studenții români de pretutindeni (ROP) pot primi burse de performanță (pentru performanță științifică și merit) și burse pentru alte activități, cu excepția burselor de performanță sportivă, în aceleași condiții cu studenții cetățeni români..

Universitatea Transilvania din Braşov poate acorda, în condițiile legii, studenților de la cursurile cu frecvență, licență, masterat și doctorat, burse speciale din venituri proprii:

  1. internship STUDENT - CAMPUS;
  2. ,,Transilvania Academica Scholarship - (TAS)“;
  3. ,,Casa Sf. Iosif “;
  4. “Fii în Centru!“;
  5. pentru stagii de studii universitare și postuniversitare, în țară și în străinătate.

Universitatea Transilvania din Braşov poate acorda, în condițiile legii, studenților de la cursurile cu frecvență, licență, masterat și doctorat, sprijin financiar sub forma unor premii din venituri proprii:

  1. Premiul de excelență TRANSILVANIA ;
  2. Premiul anului – Mobilitatea Erasmus+;
  3. Premiul - Șeful promoției.

De burse și premii finanțate din veniturile proprii ale UNITBV pot beneficia studenții români și străini.

Pentru detalii privind acordarea burselor, consultă Regulamentul privind acordarea de burse și alte forme de sprijin material (PDF).